Алопецията /оплешивяването/ – следствие на стреса

Напоследък все повече пациенти търсещи моята помощ като психиатър се оплакват от оредяване на косата и оплешивяване вследствие на стреса в техния живот.

 Съществуват разли чни вид ове оплешивяване /алопеция/.

  • · Дифузна алопеция: протичаща без засягане на кожата на главата, както и андрогенетична алопеция,
  • · Ограничена алопеция под формата на: дерматози на окосмената кожа на главата с психосоматичен произход, цикатрициална алопеция, както и такава с възпалителен произход и алопеция ареата – отново често провокирана от стрес.

Тук ще се спра на терапията на оплешивяването свързано със силна соматична /телесна/ реакция на стрес за организма, като изключвам конституционалното оплешивяване, свързано с генетични фактори и наследственост. Често се налага комбиниране на психотерапия и хомеопатична терапия за постигане на максимален и бърз ефект на възстановяване. Моят опит в тази област дава добри резултати при повече от 75% от пациентите потърсили моята помощ специално за справяне с този проблем или същия като част общ астено-вегетативен синдром.

Предлагам на Вашето внимание няколко основни по значимост медикамента с които се постига видим резултат:

  • TALLIUM METALLICUM – подходящ за лечение на дифузните или ограничени алопеции без съпътстваща дерматоза /засягане на кожата на скалпа/, при които се откриват точни провокиращи причини: силен стрес, тежко телесно заболяване, дълъг период на възстановяване от такова заболяване, както и неврологичен болков синдром.
  • PHSPHORICUM ACIDUM – е превъзходен при алопеция, която се съпътства от преждевременно побеляване на косата и която се развива на фона на една астения /отпадналост/, изтощение и тревожност, предизвикани от прекалена умора или като следствие на дълбока мъка или скърбене.
  • ANACARDIUM е близък до горния медикамент, като е подходящ за млади хора /често студенти/, които се оплакват от главоболие, гастро-дуоденални болки, които се облекчават от поемане на храна, и характерови смущения: провали в паметта, агресивност, склонност към гняв или към депресия.
  • STAPHYSAGRIA е подходящ при алопеция с поява на обрив по окосмената кожа на главата, която се предизвиква и се поддържа от скарвания и противоречия, трудно преживяни и вземани много навътре.
  • ZINCUM METALLICUM също може да се използва за лечение на алопеция, която се е появила след умствена преумора.
  • За FLUORICUM ACIDUM е характерна алопеция със сърбеж по окосмената кожа на главата и изтощени, трошащи се коси на фона на изразена слабост на везната съдова система – разширени вени.