Артроза


В морски град като Бургас изключително често се срещат ставните заболявания. За съжаление страдащите са обречени доживот да приемат и използват обезболяващи медикаменти за да се „избавят“ от болката и дискомфорта на това заболяване. Проблем пред съвременната медицина е факта, че с използваните медикаменти се постига само временен ефект. Поради големия брой пациенти обръщащи се към мен за помощ, реших да Ви представя този проблем и изключително добрия ефект на хомеопатичната терапия в тази посока.
Артрозната болест представлява дегенеративно заболяване на ставите, характеризиращо се с разрушаване на ставния хрущял и с разрастване на костна тъкан, водещо до образуване на т. нар. „шипове“ и последващо обездвижване. За съжаление подобни промени вече не са рядкост дори при млади хора, а с напредване на възрастта те все повече се увеличават с всички последствия, произхождащи от това.
Медицината различава две основни форми на артроза: първична и вторична. При първичната артроза не се наблюдават отключващи заболяването фактори и тя се проявява в по-късна възраст. В основата на вторичната артроза стоят най-често възпалителни заболявания на ставите или пък т. нар. „луксации“, при които ставните повърхности на костите са разположени неправилно една спрямо друга. Счита се, че предразполагащи фактори за артрозни изменения са наднорменото тегло, физическите претоварвания /все по-чести във фитнес залите напоследък/, травмите, някои нарушения в обмяната на веществата и др. За ускоряване на дегенеративните промени на ставите допринася и прекалената консумация  на тестени изделия, на месо и на готварска сол. Категорична диагноза „артрозна болест“ се поставя с помощта на рентгеново изследване.
Считам за несериозно твърдението, че с хомеопатия може да бъде регенериран ставният хрущял. Но с хомеопатични лекарства, обаче могат да бъдат забавени или дори спрени по-нататъшните дегенеративни промени на ставите, могат да бъдат намалени болките и може да бъде преодоляно това чувство за скованост, което е налице при много от хората с артроза /особено сутрешната скованост, след сън/.
Хомеопатичните медикаменти, използвани за лечение на артрозната болест са много, затова тук ще се спра само на тези, които прилагам най-често в лечението на артрозата:
  • Бриония. Това е медикамент приготвен от цветовете на дива бяла тиква, който се прилага най-често в случаите, когато болките в ставите се засилват при движение и намаляват при покой и при налагане с топло. Лекарството е с доказано добър ефект и при наличие на оток на ставата.
  • Рус токсикодендрон. Горският шмак няма директно действие върху ставите, но се прилага често при артрозна болест, поради въздействието му върху околоставната съединителна тъкан и сухожилията. Благодарение на това въздействие намалява чувството на скованост и се увеличава обемът на движение в областта на засегнатите стани. Видимо намаляват и отоците при тези пациенти.
  • Апис мелифика. Употребата на този медикамент приготвен от цяла пчела е подходяща, когато е налице болезнен оток на ставата, облекчаващ се от студени компреси. На практика редуването на Бриония и Апис мелифика често води до толкова бързо намаляване на отоците и на болката, каквато с традиционните медикаменти рядко се постига. Да не говорим, че последните причиняват не рядко гастрит или язва, които след това много трудно се лекуват.
  • Актеа рацемоза. Този медикамент дава най-добри резултати, когато артрозните изменения засягат най-силно шийния отдел на гръбначния стълб и предизвикват болки и чувство на скованост във врата. Подобни проблеми имат много от хората със „седящи“ професии, които продължително време заемат една и съща поза. При тях Актеа рацемоза дава много бърз резултат.
  • Радиум броматум. Често предписвам този бромид на пациенти, когато артрозните промени ангажират кръста и колената и предизвикват усещания за слабост в кръста и за подкосяване /нестабилност/ на краката.
  • Актеа спиката, Полигонум авикуларе, Соланум малакоксилон. Това са лекарства с изключително добър ефект върху ставите на рамото и пръстите на ръцете.
Основната част от споменатите до тук хомеопатични медикаменти са симптоматични, т. е. влияят върху определени симптоми. Те имат добър, но краткотраен ефект, ако тяхното приемане не се съчетае с прием на хомеопатични медикаменти за „терена“. Техният избор лекарят – хомеопат прави въз основа на индивидуалните физически, психически и душевни особености при всеки конкретен болен, а също и въз основа на болестните тенденции и наследствени предразположения. Важно е да се изтъкне, че за приемането на хомеопатични ликарства не съществуват никакви противопоказания, тъй като те са абсолютно безвредни и не притежават странични действия.
Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като  устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани в останалата част от деня.
Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и никата цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболянания.