Астма


Често обвиняваме природата за това страдание и то не без основание. Но точно ние хората сме тези които я замърсяваме. Астмата е сериозно изпитание за човешкия организъм. Тя може да се появи внезапно или да бъде предшествана от алергични пристъпи. Често се отключва от остри инфекции на дихателните пътища, дихателни алергени, физическо усилие или силни емоции.

Астмата се дефинира като повтарящи се пристъпи на задух при издишване, придружени от шумно бронхиално дишане и слузна еспекторация. Кортизоновите препарати временно облекчават това страдание, но с времето проблемът се задълбочава.

Хомеопатичната терапия е в силата си при терапията на астмата, защото трайно подобрава състоянието на пациентите. Медикаментите действат активно при правилна преценка на ситуацията, съответстваща на конкретната клинична картина, общите характеристики и психичните особености на асматично страдащия човек.

Index artikel Astma / COPD Inhalator Highres

В следващите редове ще представя най-често употребяваните хомеопатични медикаменти.

  • Арсеникум албум прилагам при астматични пристъпи най-силни в полунощ – между 12 и 2 часа. Задушаването се характеризира с усещането като че ли белия дроб е пълен с дим или прах. Състоянието се облекчава в седящо положение и се влошава като легне. Болният прекарва нощта седнал в леглото. Изпитва силна тревожност и страх. Астматичните пристъпи могат да се редуват с кожни симптоми. Лекарството е подходящо за зиморничави хора, подобряващи се от топлина. Ако при същата картина на оплакванията болният по природа е топлокръвен и се влошава от топлина, по-подходящ ще бъде хомеопатичният медикаментАрсеникум йодатум.
  • Калиум карбоникум Астматичната криза е от 2 до 4 часа през нощта. Затруднено дишане, което се подобрява от поза на тялото превито напред с лакти върху коленете. Свиркане, хрипове, задавяща кашлица. Подобрява се от изхрачване на малки, сивкави секрети. Обикновено това са зиморничави хора. Ако са топлокръвни, не понасят топлина и се събуждат с усещането за задушаване в 5 часа сутринта, по-подходящо е да се даде Калиум йодатум.
  • Аралия рацемоза прилагам при поява на астматичния пристъп в момента на лягане или след кратък сън, преди полунощ. Започва със суха, спазматична кашлица. Болният има усещане за гъделичкане, като че ли в гърлото има чуждо тяло. Дишането е сухо и хриптящо с усещане за опасност от задушаване. Свиркащо вдишване. Стягане на гърдите. Когато пристъпът е в най-голямата си сила, отхрачването е оскъдно. Подобрява се в седнало положение и от слабо отхрачване.
  • Карбо вегетабилис при силни пристъпи на астма с цианоза, опасност от колапс с продължителен задух. Болният е изтощен. Няма сили да отхрачва. Трябва да седне в леглото. Подобрява се от отхрачване.
  • Блатта ориенталис повлиява много добре астма при пълни хора, влошаваща се при усилие. Болният е пълен, но изглежда силен. Въпреки очевидната си жизненост се задъхва при най-малкото усилие.

Още много медикаменти са показани при астма – Графитес, Мезереум, Хамомилла, Игнация, Лахезис и др.

Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани в останалата част от деня.

Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и ниската цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболявания