Бебе, мама и хомеопатия


В тази статия ще се опитам да дам отговор на много въпроси, които си задават младите майки. В първите дни след раждането бебето често не засуква пълноценно. Понякога младата майка има проблеми с количеството и качеството на кърмата. Има опасност от недохранване на пеленачето или от поемане на прекалено много храна, което води до повръщане. Повръщането на кърмата може да се дължи и на непоносимост към майчинотомляко.

При хомеопатичното лечение е нужно да се установят и най-дребните подобности, за да се установи подходящото лекарство. Необходимо е да се наблюдава промяната в състоянието на майката и детето.

bebe i mama 2

Взетото от майката хомеопатично лекарство се приема чрез кърмата и от бебето. Много точно вашият лекар хомеопат трябва да працени и в какво разреждане /потенция/ де изпише лекарството, защото всяка от потенциите от един и същ медикамент има различно действие върху организма на човека.

Веднага след раждането е необходимо родилката да взема Арника Монтана,за да преодолее и се възстанови от преодоления физически и психически стрес. При бебето също има нужда от Арника, защото тя предотвратява образуването на хематоми, подпомага дихателните функции и помага за бързото му адаптиране в новата за него действителност.

При проблеми с кърмата препоръчвам Лак Канинум – в потенции 9 или 30 СН съответно за увеличаване или спиране на кърмата при отбиването на бебето. Прилага се при прекалено силна секреция на мляко от гърдата след спиране на кърменето. Специфика в картината на лекарството е, че физическите симптоми се премествата от едната на другата гърда.

Медикамента Пулсатила също според потенциите препоръчвам за увеличаване или спиране на кърмата, но при жени с друга психична картина. Майката често плаче, докато кърми и се нуждае от утешаване. Състоянието се влошава в топла стая и се подобрява от свеж въэдух.

Уртика Уренс за усилване или спиране на кърмата, като двата предходни медикамента, но майката има пареща, жилеща болка в гърдите.

Сепия при оскъдно отделяне на мляко. Гърдите загубват масата и пълнотата си и стават плоски. Добър е ефекта и при жени желаещи да подобрят конструкцията и силуета на гърдите си.

bebe i mama 3

При болки в зърната на гърдите препоръчвам Календула. Невен може да се използва и като мехлем и спиртен разтвор. Добре е зърната да се подготвят още преди раждането, като се третират с мехлема. След раждането той продължава да се прилага, за да се омекотят зърната. Ако се появи нацепване или разраняване на зърната, те първо се промиват с разредена тинктура и след това се намазват с мехлема.

Хепар Сулфур при ниски разреждания изхвърля гнойта навън, при високи разреждания разнася възпалението. При често срещаните рагади с гной е характерна миризмата на старо сирене. Жената е раздразнителна и много чувствителна към болки и към течение.

Силицея е добър при остри болки по време на кърменето. Влошаване от докосване. При мастит предписвам Силицея в 30 СН.

Беладона е незамеима при остри проблеми, когато симптомите се развиват много бързо – висока температура, болезнени и подути гърди /зачервени или с видими капиляри/. Болките са остри и интензивни с нарастващо усещане за вътрешна топлина. Кърмачката има пулсиращо или пръскащо главоболие със силна чувствителност към светлина. Влошаване от докосване или разтърсване на гърдите.

Бриония при жени при които симптомите се развиват бавно. Гърдите са подути и твърди като камък. Майката лежи на болезнената страна, което и позволява да осигури неподвижност на гърдата. Влошаване от най-лекото движение.

И накрая Ви представям Фитолака за твърди като камъни бучки в гърдите. Гърдите са тежки и чувствителни. Зърната са нацепени и болезнени. Тук има и абсцес с треска и безпакойство. Когато детето суче, болезненоста се усеща с цялото тяло. Влошаване от натиск.

Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани в останалата част от деня.

Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и ниската цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболянания.