Бъбречни кризи

Това са много силни, болезнени кризи с болка в лумбалната област, която обикновено продължава към малкия таз и бедрата и често се придружава от функционален паралитичен илеус /блокаж на чревната система/ и повръщане, предизвикани от разтягане на легенчето на бъбрека от скоро образувано чуждо тяло – песъчинки или камъни, както и болки при преминаването им през уретерите.

При тази свръхболезнена криза пациентът иска колкото може по-бързо да се облекчи болката му. Но тя е толкова силна, че той не винаги може да уточни симптомите, което може да затрудни изясняването на детайлите – толкова важни в хомеопатичното интервю, с цел точна схема за терапия. Затова често се налага да се прибегне до спазмолитични хомеопатични медикаменти и е въпрос на опита и изкуството на лекаря да предложи адекватно лечение. Предлагам на Вашето внимание медикаменти за бързо облекчаване на болката, както и такива за цялостно справяне с проблема.

  • CALCAREA CARBONICA

Понякога това лекарство е достатъчно да успокои болката и да ускори изхвърлянето на камъка. Подходящ е при оксалатни песъчинки и камъни. Най-ефективни са разрежданията 15 или 30 СН, по две гранули на 15 минути – приемът се разрежда в зависимост от подобрението и стихването на болката.

  • PAREIRA BRAVA

Този медикамент също може да се предписва системно поради избирателното му действие върху болезнените спазми на органите на пикочната система. Болките са придружени с непрестанно желание за уриниране, но болният много мъчително отделя по малко урина. Предлагам да се приема в 5 СН редувайки се с Calcarea Carbonica.

Може да се добавят и други лекарства в зависимост от симптомите на болния.

  • ARNICA MONTANA

При съпътстваща хематурия /кръв в урината/. С действието си върху капилярите то ограничава хеморагията, ускорява разнасянето на отоците и микротравмите причинени от камъните.

  • COLOCYNTHIS

Болките са много силни, крамповидни и непоносими, като болния няма време да си отдъхне. Успокояват се от топло, от силен натиск в лумбалната област и в свито положение.

  • SARSAPARILLA

Болките са нетърпими в края на уринирането, понякога със силни спазми. Болния уринира по-лесно прав, дори ако е на легло, се принуждава да стане. Предписвам го в 9 СН – 3-5 пъти дневно.

  • LYCOPODIUM

При остра бъбречна криза вдясно, често настъпваща между 16-20 часа.

  • BERBERIS VULGARIS

При бъбречна криза вляво. Болките са щипещи, парещи, влошават се от силен натиск.