Главоболие и мигрени

 
Може би си мислите, че всички главоболия си приличат, но вашите специфични симптоми могат да се окажат изключително важни за намирането на най-доброто лечение и за избягване на повторни кризи. Необходимо е щателно изследване на причините за вашето главоболие от лекари-специалисти – невролог, уши-нос-гърло, за да не се пропусне органична причина като синузит, мозъчно заболяване, тумор и др. Трябва да се уточнят естеството, варирането и локализацията на болката, както и съпътстващите признаци: световъртеж, гадене, състояние на нервната система. В много от случаите главоболието се дължи на емоционални причини и ежедневен стрес – т. нар. есенциално главоболие. Често тези главоболия са придружени от стомашно-чревни, циркулаторни и хормонални смущения, както и от депресивни епизоди.
migrena 1
 
А какво става в главата ни по време на пристъп на „коварната“ мигрена? Проблема идва от мозъчните артерии, които рязко се свиват. Така се ограничава притокът на кръв към мозъка, което провокира предвестниците на мигрената – променливото настроение, лошия апетит, нарушенията на съня. В следващата втора фаза организмът реагира с последващо съдоразширяване, което изчиства предвестниците, но идва болката. Тя е локализирана в лявата или дясната половина на главата, винаги пулсираща, съпроводена с гадене или повръщане. Всеки шумов или светлинен дразнител, както и движението на очите или тялото я изострят до непоносимост.
Индивидуалната терапия, която Ви предлагам чрез хомеопатията, е изцяло съобразена с всеки мой пациент. Тя е  безвредна и е без странични явления за организма. Прилагането на хомеопатично лечение цели да се облекчи болката и да се разредят кризите до постигането на пълно оздравяване.
Най-често прилагани медикаменти в хомеопатията са:
  • Беладона – лекарство за острите, внезапно проявяващи се състояния на пулсиращи болки в главата, със зачервяване на лицето, разширени зеници, страх от светлина, като състоянието се влошава от шум и разтърсване. Този медикамент е подходящ за жени в критическа възраст с така наречените „топли вълни“.
  • Калиум Бихромикум – това лекарство е подходящо за болки в слепоочията, с точковидна локализация. Болката намаля при притискане на болезненото място. Придружава се от гастрит и парене и желание за пиене на течности, влошаващи симптоматиката.
  • Нукс Вомика – за главоболие при събуждане, както и такова от преяждане и препиване с типичните: обложен език, сънливост след нахранване, спастичен запек, хемороиди.
  • Сепия – тук главоболието може да се появи в челото и в тилната област. Проявява се при по-тъмни хора „южняшки тип“, страдащи от запек, спадане на вътрешните органи или чести заболявания на уринарната система.
  • Ирис Верзиколор – главоболията са периодични, започват сутрин, като преобладават през почивните дни или в началото на отпуската. Съпътстват се от обилни повръщания на пареща киселинна течност.
  • Лахезис – показан при жени в менопаузата и при алкохолици. Облекчава главоболията с пулсиращи болки в челото и темето, ако те се влошават от сън и от топлина и се подобряват от органични течения.
  • Анакардиум Ориентале – подходящ за хора, при които главоболието се появява вследствие на умствена преумора. Те стават особено раздразнителни от болката и изпитват усещането за раздвояване на личността. Главоболието, както и цялото им поведение се подобрява от храна.

В цял свят е налице желание хората да увеличават своята здравна култура , без да чакат появата на заболяването, като познават основните хомеопатични лекарствени средства. Те стимулират необходимия отговор на организма, който му позволява да се справи с болестното състояние. Хомеопатичните лекарства нямат странични действия, не са дозазависими – еднакво е количеството, изписвано и за възрастни и за деца. Това ги прави достъпни и необходими за всяка домашна аптечка