Д-р И.Димитров: С хомеопатия лекуваме наркомании, диабет и затлъстяванеДоктор Димитров, може ли да се говори за хомеопатията като за нетрадиционна медицина или това всъщност е най-традиционната медицина?

Аз последните 12 години работя в хомеопатията и трябва да ви кажа, че за мен хомеопатичната терапия е тази медицина, която е съществувала хиляди години, тя е най-близката до човешкото развитие и човешкия организъм. Докато другата медицина, която по принцип действа с много тежки дози от медикаментите, всъщност е увреждаща. Всички ваши читатели знаят много добре, че, реално погледнато, във всеки медикамент, който си купуват от аптеката, има един ред „помага за това и това”, а следва цяла страница с това, на какво вреди и какви са страничните му ефекти. И другата голяма грешка на съвременната медицина е, че много често се комбинират повече от два медикамента, които са абсолютно несъвместими. Напоследък все по-често при мен идват пациенти, които вземат между 5 и 10 медикамента, изписани от различни лекари, които абсолютно не могат да бъдат комбинирани. Това означава, че след излекуването на едно заболяване, ако това въобще е излекуване, започваме да лекуваме всички странични ефекти. Тоеста,за мен съвременната медицина е изключително опасна за хората.

Искате да кажете, че ако хората се лекуват с хомеопатични средства, те не могат по никакъв начин да им навредят?
Точно така. Хомеопатията има няколко много силни страни. От една страна, това са безкрайно малките дози, с които работим.  Ние работим почти на енергийно ниво, колкото и странно да звучи, но нали знаем, че енергията е водеща в света и всички ние сме енергия. Често ми казват: вие ги сугестирате, казвате им, че ще се оправят и те се оправят. Но аз работя с бебета, които не могат да коментират собствените си заболявания, камо ли да са подвластни на сугесия, особено при светкавично развиващите се при тях възпалителни процеси. Най-силното на хомеопатията, според мен, което традиционната медицина не познава, това е повлияването на предразположеността на човека към даден кръг болести. Тоест, ние влизаме и блокираме основата на проблемите и постепенно през следващите няколко месеца симптомите отслабват и болестта приключва. Традиционната медицина „лекува” артериална хипертония или диабет с какво? С медикаменти, които пациентът трябва да приема до края на живота си. Това на практика не е терапия, а едно „натискане” на организма, за да влезе той в границите на едно нормално кръвно налягане или нормална кръвна захар. Докато в хомеопатията ние водим организма към едно пълно излекуване.

Да разбирам ли, че според Вас хомеопатията лекува диабет?
Да. Имам доста пациенти, между тях и колеги,които ми се довериха. Имаме хомеопатични медикаменти, изработени от същия инсулин, които хората си инжектират. Само че той не замества инсулина в човека, а стимулира лангерхансовите острови в панкреаса,които произвеждат инсулин. Всъщност ние стимулираме организма да се справи. Тайната на хомеопатията е в това, че ние стимулираме организма да се справя сам с проблемите си, а не го „натискаме” с високи дози да не прави това. В това е голямата разлика. Имам много успехи при лекуването на широк кръг от болести, малко са нещата, които не пипаме. Аз лично не работя с пациенти, които имат раково заболяване, главно заради емоционалното натоварване. Но хомеопатията има възможност да лекува изключително успешно и ракови заболявания. И то с медикамент, приготвен от капчица кръв, взета от самия пациент, тоест това е медикамент, приготвен за всеки от пациентите.

Може би това се случва, когато болестта е хваната в ранен стадий?

Да, разбира се, защото след това разпадните продукти на тумора задръстват целия организъм и човекът може да почине от недоброто справяне с това токсично натоварване.

Вие се занимавате и с наркомании и зависимости, може ли хомеопатията да лекува наркомания и алкохолизъм?

Да. В последните години аз създадох един метод, който се оказа уникален в световен мащаб. Сега ми предстои презентация на другия край на планетата в една клиника, която си интересува по какъв начин става този тип терапия. От години се занимавам с хора, имащи проблеми с наркотиците, с алкохола и това, което ме мотивира да продължавам да се занимавам с тях, е високият процент успеваемост – около 80 %. За традиционната медицина дори и 10 % е супер успех.

Разбрах, че сега отиват в Индия, за да покажете на индийците как се лекува по Вашия метод?

Бях в Индия миналата година, сега ми предстои още по-екзотично пътуване – до Индонезия. Там в хомеопатична клиника ще имам възможност да обуча лекари в моя метод. Истината е, че трябва да направим възможното този метод да работи в повече страни. Аз съм оптимист и вярвам, че ще дойде ден и в България да заработи такава клиника. Направил съм вече стъпки в тази посока, в момента при мен се лекуват 18 пациента, при които осъществявам терапия на наркотични зависимости и виждам,
че обемът на работа постоянно нараства и става наложително създаването на такава клиника. Няма да е комуна, няма да е всичко това, което вече е познато, ще бъде един дом, където млади хора идват да се справят с проблема си. Но без всичките тия страхове на обществото, че това са едни отритнати хора, от които трябва да се пазим.

Кога ще стане това?

Когато Господ даде!

Българите са свикнали сами да се лекуват, берат си билки, правят си чайове, това опасно ли е?

По принцип българската народна медицина е изключително добра. Но много често хората казват, че хомеопатията е билкова медицина. Това не е точно така. В хомеопатията се използват продукти от растителен и животински вид, понякога и отрови или микроелемент, които в природата са силно токсични. Но разредени стотици и хиляди пъти те действат добре точно на определено заболяване, от което пациентът страда. Билките, това и Димков, и Ванга са го казвали, понякога могат да имат обратен ефект. Затова хората трябва да спазват стриктно рецептите, защото при обръкана доза билките могат дори да подтикнат заболяването. Винаги съм съветвал желаещите да се самолекуват да ползват справочници, има информация и в интернет, но да не правят нещата „на око”. Билките не са безопасни.

Може ли с хомеопатия да се лекува затлъстяване?

В няколко статии в моя сайт съм публикувал информация за намаляване на теглото, за справяне с целулит, за проблеми, считани за типично женски и са много притеснителни за дамите. Напоследък зачестиха молби от страна на дами да им помогна за перфектна фигура. Хомеопатията не води до отслабване, което е нехарактерно за различните фигури. „Хомео” значи нормално. Има човешки структури, които не могат да бъэдат прекалено слаби. И отслабването върви добре до определен момент и спира. Спира, защото за този човек това е нормалното му тегло. Оттук-нататък организмът започва да се съпротивлява, защото за него това вече не е нормално. Така че стандартите, които съвременната мода чрез медиите вкарва в главите на жените, за мен не са реални. По-правилно е в такъв момент да се прибегне до малко психотерапия, за да започне дамата да започне да харесва себе си такава, каквато е. Защото, ако се продължи отслабване „на всяка цена”, може да бъде вредно за здравето.

А можете ли да дадете съвет на хората, които сезонно страдат от настинки и грип. Какво биха могли да направят сами в момента,  в който усетят,  че се разболяват?

Препоръчвам им да си вземат от аптеката таблетки, които се смучат на всеки час. Единият медикамент е „Хомеожен 9”, които има страхотен ефект и за повишаване на имунитета, и е с добро предпазващо действие. Другият е широко рекламираният „Осцилококцинум” – по половин, а не по една доза, 2-3 пъти на ден – дава добър ефект в началото на заболяването. Но не забравяйте, че хомеопатията е изключително индивидуална медицина и обикновено при двама пациенти с еднакво заболяване хомеопатът дава различни медикаменти, според техните нужди.

Къде лечението е по-скъпо: при хомеопат или в традиционната медицина?

Цената на прегледа е еднаква, но медикаментите в хомеопатията са в пъти по-евтини. Едно флаконче е три лева – много по-евтино, а много по-ефективно и най-вече щадящо организма.

Имали ли сте проблеми с Ваши колеги – традиционни медици?

Ами, страхът от непознатото плаши. Но все по-често лекари и здравни работници се обръщат към мен, водят и децата си. Достатъчно ми е да видя благодарност в очите на хора, знам, че съм помогнал в труден за тях момент. Това е добра награда.