Ела, ще ти направя една линия и ще хвърчиш като моторетка…

Някой от вас виждал ли е истински наркоман? А общувате ли с такива хора? Аз съм виждал и съм общувал…В най-хипарското ми лято се мъкнех навсякъде с една компания от зависими… Аз бях единствения, който нито пиеше, нито се друсаше, а цигарите все още пушех с отвращение. Аз бях независим. Поне така си мислех тогава. Сега, от дистанцията на времето знам, че макар и зависими от дрогата тези хора бяха много по-независими от мен.

Но тях ги няма, а аз съм тук. Сега аз съм зависим. Зависим съм от правителството, от световната икономическа криза, от новините и глобалното затопляне. Зависим съм от усилията да се правя на независим. Но това е друга бира…

Много ми се иска да погледна на темата за зависимостите от един друг, малко по-бунтарски ъгъл. И тогава, когато седях в моето чистичко, трезво и светло ъгълче, както и сега, когато съм зависим дори и от мобилния си телефон, съм искал да помогна на тези хора. Да успеят поне за миг да погледнат света през един по-бистър и свеж поглед. Признавам си – не успях да им обясня какво е да запазиш спомените си. Не успях и да разбера какво е да твориш спомени от събития, които никога не са се случили. И тогава, както и сега, страхливо си мислех, че държавата е тази, която трябва да се погрижи за наркоманите. Докато чаках държавата да си свърши работата всичките ми зависими приятели умряха. Не тъгувах. Представих си Емо Лозев и Графинята, които кротко пушат джойнт с Джими Хендрикс и Джанис Джоплин и… малко им завидях.

Към днешна дата /от онова хипарско лято са минали повече от двадесет години/ държавата е все същата безхаберница. Д-р Ивайло Димитров споделя в едно интервю, че здравната ни система не може да се справи със зависимостите и няма клинични пътеки за лечение. Или казано по друг начин – проблема остава за разрешение в ръцете на самите давещи се. Затова и се давят нашите деца и семействата им.

9571-f20-joint-kulli

Статистиката е безпощадна в това отношение, въпреки че според мен е леко манипулирана. Наркотици взимат и наркотици се разпространяват от деца. Дрогата е „начинът на идентификация“ на това поколение, оформящ една нова младежка субкултура, приемаща наркотиците като нещо „просто ей така“. Или част от имиджа… Простичкият извод е, че днес има изградена система за ангажиране на вниманието към наркотиците – не само е престижно да ги взимаш, доходоносно е и да ги пласираш.
Много преди демократичните промени у нас вина за употребата на наркотици имаше самият строй. Сега е по-различно. Част от проблема е провокиран от неадекватното поведение на родителите. Останалото е подражание, мода и прекалена информираност. Не на последно място като фактор, който отключва употребата на наркотици е и прекалената инертност на днешното поколение. Днешните деца имат много повече свободно време, което не използват както трябва. Родителите не разговаря по тези теми – зависимости от интернет, наркотици и хазарт.

От друга страна напоследък се наблюдава една обнадеждаваща тенденция. Все повече млади хора приемат друг, противоположен модел на поведение. Те стават неформални лидери и налагат нови модели на поведение. Ясно е че и обществото ще трябва да инвестира във всички форми за подкрепа на тези деца, за да може да им даде възможност да се развиват и увличат и другите след себе си.

15261460-Drug-addict-drug-users-in-the-old-cellar-Stock-Photo-drug-heroin-addiction

Трябва да се изградят нови и сравнително достъпни спортни бази, центрове за чужди езици и други подобни. По примера на някои страни в Европа, които имат опит с преодоляването и борбата с наркоманията трябва да се образуват комуни и да се създаде Национална агенция по наркотиците! Все пак в Европа сме – това е модел, който работи. Но стои на заден план в програмите на политиците. Следващата стъпка е адекватно финансиране на Националната програма за превенция, лечение и рехабилитация на зависимостите. Тези две мерки са достатъчни за да намалее рязко проблема с наркотиците в страната.

Трябва да се говори по този проблем не само с децата, но и с техните родители. Всеки подрастващ трябва да знае една общо известна метафорично изказана истина за дрогата и зависимостта: Наркотикът е стара вещица, прикрита зад маската да добрата бабичка, която ще ти направи бухтички с топло млекце, а после ще те смачка бавно!