Заболявания на щитовидната жлеза

Статия на Д-р Ивайло Димитров

В тази статия ще разгледам характеристиките и поведението на лекаря-хомеопат при терапия на състоянията на хипер– или хипофункция на щитовидната жлеза, както и терапията на кисти и възли. Значението на жлезата като изпълняваща важна роля в регулацията и справянето с екстремни психофизични ситуации се потвърждава от факта, че по време на бременност или дълго продължаващ стрес щитовидната жлеза е уголемена и работи ускорено.

При хипертиреозата се наблюдава повишена продукция на щитовидната жлеза и секреция на хормони и води до болестно отражение върху целия организъм. Хормоните са под референтните стойности в кръвта. Типично при това заболяване е, че всички жизнени процеси са ускорени. Растеж и телесно изгаряне протичат по-бързо, телесното тегло спада въпреки голямото количество консумирана храна. Чести са диариите , болния се поти постоянно и обилно. Той има сърцебиене, нервен е, възбудим, лесно се стряска, склонен е да плаче и спи лошо. Често болните се разпознават по широко отворените и изпъкнали очи и меката ябълка /струма/, както и по моторното безпокойство.Но внимание – хипертиреоидоза може да настъпии и да се развива и без тези характерни промени на погледа и гушата.

Като хипотиреоза се означава недостатъчното снабдяване на клетките с хормони на щитовидната жлеза, като лабораторните резултати показват стойности над нормата. Водещи симптоми са забавянето и промените в настроението и емоционалните афекти.

Психоаналитичния аналог на проблема с щитовидната жлеза се изразява с модела: „Тялото като зов за помощ”.

Хомеопатичната терапия се справя адекватно с проблема на свръх или хипо активност на щитовидната жлеза.

ПРИ ХИПЕРТИРЕОИДИЗЪМ 

 • LYCOPUS VIRGINICUS

Хипертиреоидизъм изразен с екзофталм /изпъкване на очите/, тремор, термофобия /непоносимост към високи температури/, тахикардия, последици от лечение с тиреоиден хормон.

 • ARSENICUM IODATUM

Хипертиреоидизъм с двигателна възбуда, загуба на тегло, тахикардия /учестена сърдечна дейност/, емоционална тревожност и нестабилност.

 • SPONGIA TOSTA

Тук най-изразена е тахикардията, комбинирана с високо кръвно.

 • IODUM

Хипертиреоизизъм при тиреотоксикоза, дистрофия на миокарда на сърцето, загуба на тегло, при много добър апетит

 • TUBERCULINUM

Този медикамент е показан при повишена чувствителност към студ. Налице е сутрешна астения /безсилие, отпуснатост/, тахикардия, загуба на тегло, диария, мъчително безпокойство.

ПРИ ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ

Ще изброя медикаментите показани при този проблем:

 • BARYTA CARBONICA
 • CALCAREA FLUORICA
 • GRAPHITES

А сега ще отделя внимание на така наречената еутироидна гуша – състояние на проблемна щитовидна жлеза, без раздвижване на хормоните. Обикновено този проблем се провокира от образувания – възли, кисти или разрастване на тъканта, провокиращи жлезата да не функционира нормално.

 • SPONGIA TOSTA

Показана при дифузна еутироидна гуша – с голямо разрастване на клетките и обема на жлезата и затруднения при преглъщане

 • CALCAREA FLUORICA

При гуша с меко еластични уплътнения, комбинирана с хипофункция на жлезата

 • LAPIS ALBUS

Гуша без твърди възли, с неясни граници при ехографско изследване, с еластична консистенция.

 • BADIAGA

Тук водещ е изразения екзофталм – „изскачане на очите”, болки в очните ябълки, тахикардия, затруднение в пасажа на ларинкса

 • LACHESIS MUTUS

Гуша с екзофталм и кистични проблеми

 • KALIUM IODATUM

Гуша с данни за хипертиреоиден синдром: отслабване на тегло, термофобия, тахикардия и двигателна възбуда

 • NATRUM MURIATICUM

При смущения във функциите на щитовидната жлеза в пубертета – сърцебиене, загуба на тегла, силна жажда, раздразнителност или обратното – астения /вялост, отпуснатост/

Така описаните състояния на хипер– или хипофункция на щитовидната жлеза, както и терапията на кисти и възли при еутироидната гуша се повлияват изключително успешно с хомеопатична терапия. Терапията им зависи от точна оценка на състоянието и правилен подбор на медикаментите и потенциите им от страна на лекаря-хомеопат. Моят съвет е при установяване на състояние на болестност на жлезата да не използвате медикаменти, които ще влошат допълнително нейната функция, а с лабораторните изследвания на хормоните и ехографско изследване, да направите консултация с лекар-хомеопат.