Младите хора – все по-често с разстройства на поведението и емоциите.


За да е здрав психически един човек е важно да има емоционална подкрепа вътре в семейството; другият основен фактор е социалната среда и благосъстояниетo

Финансовата криза, увеличаващата се безработица и духовното обедняване на българите води до увеличаване на нервните разстройства, особено сред младите хора. През последните години все повече се забелязва тенденцията за увеличаване на сериозните депресии на хората на възраст между 25 и 40-годишна възраст.

Зачестяват невротичните състояния –

паническите пристъпи и тревожните разстройства. Наблюдава се тенденция за снижаване на възрастовата категория при младите хора що се отнася до депресиите и тревожните състояния.

Сериозните психози също се увеличават. Наблюдава се и тенденция за увеличаване на младите хора, които злоупотребяват с алкохол. и наркотици Все по-често от този проблем страдат жените.

 

През 2020 г. депресиите ще се превърнат в третото най-разпространено заболяване в света след сърдечносъдовите и раковите заболявания.

През последните три години са се увеличили и случаите на самоубийства.За съжаление психиатричната помощ у нас е поставена на доста заден план в здравеопазването.

emocii 3

Не се обръща достатъчно внимание на превенцията

Въпреки това младите хора са доста открити и когато имат проблем не се притесняват да търсят помощ и подкрепа от специалисти. По-възрастните обаче са по-консервативни, по-притеснителни и рядко търсят този вид специализирана подкрепа.

За да е здрав психически един човек е важно да има емоционална подкрепа вътре в семейството. Другият основен фактор е благосъстоянието – когато човек постоянно е финансово притеснен, не е сигурен за работното си място и няма стабилна семейна среда, всичко това се отразява на емоционалното му състояние и е възможно да изпадне в депресии.
Медикаментите, които пациентите трябва да приемат също са много скъпи и затова идва алтернативата на хомеопатичната терапия.emocii 2

Най-уязвими от нервни разстройства и емоционален дискомфорт

са хората в активна възраст – между 30 и 40 години. Освен недостиг на финансови средства, най-чест проблем за тях е, че те трудно се обвързват и се решават да имат деца.

Затова особено в този период от годината, когато много типична е пролетната умора, младите трябва да взимат мерки, за да не изпаднат в депресия и емоционално неразположение.

Препоръчително е през пролетта жените да не се подлагат на нискокалоричните хранителни диети, защото организмът повече от всякога има нужда от витамини и енергия.

Не трябва да се забравя двигателната активност – физическите упражнения, тичането в парка и фитнесът са сред подходящите активности за сезона. Вечерните разходки на въздух също са препоръчителни.

На трапезата всеки ден е добре да присъстват повече плодове и зеленчуци

Вредните навици като тютюнопушенето и алкохола е добре да бъдат ограничени. Употребата на тютюневи изделия стеснява съдовете и не се отразява добре на тонуса.

Много подходящи за пролетта са отпускащите вани, релаксиращата музика и почивката.