Остри уртикарии

Напоследък все повече наблюдавам „алергизиране“ на пациентите, търсещи помощта ми. Този феномен си обяснявам с неправилния начин на живот: консумиране на храни силно обременяващи и алергизиращи организма, заседнал живот, нечистата природна среда – вода и въздух, емоционалният стрес и др.

Все повече хора страдащи от различни заболявания от алергичен произход търсят алтернативно лечение с хомеопатия за да избегнат силно натоварващите медикаменти, с много странични реакции и скъпо струващи. Хомеопатичните медикаменти се използват при всички възрастови групи: от бебета да хора в трета възраст с впечатляващ успех.
Уртикариалният обрив представлява групи от обривни единици, появяващи се по различни места на кожата. Те са от розови до червени , понякога обезцветени в средата и напомнят обрива на ужилвание с коприва. Появяват се на база алергична реакция и са резултат от локалното отделяне на хистамин, което води до възпаление със сърбеж и усещане за парене. Този внезапно появил се обрив e преходен. Най-често той изчезва безследно за няколко часа или за няколко дни. Може да остане локализиран на едно място или да се расшири, включително до поява на впечатляващи отоци, особено по клепачите. В този случай се говори за гигантсска уртикария или едем на Квинке, който може да бъде опасен поради придружаващия го оток на ларинкса и опасност от смърт от задушаване. Тук единствено спешната намеса на класическата медицина може да помогне при своевременно прилагане.

При уртикария, която се е появила внезапно и неотдавна, следва да се открие отключващата причина или алерген:
– отключващ контакт: коприва, туя, насекоми …
– отключваща причина: най-често студ, топлина, слънце, усилие, емоционален стрес …
– храна, за която се знае, че може да доведе до уртикариална криза: ягоди, шоколад, риба…
– отключващ медикамент: аспирин, барбитурати, сулфонамиди, пеницилин, ваксини, серуми …
При рецидивираща уртикария трябва да се търси причина от микробен, паразитен, гъбичков или ендокринен произход.
Така, че и в тези случаи, както винаги, Вашият лекар – хомеопат трябва да постави точна диагноза.
Хомеопатичната терапия включва три групи лекарства: химични медиатори, средства за алергенна изотерапия и лекарства съобразно феномена на подобието.
Химични медиатори:
Хистаминум – хистаминът е един от химичните медиатори на алергичната реакция. Медикаментът Хистаминум действува върху дегранулацията на базофилите при алергични пациенти
Пумон хистамине – биомедикамент, съдържащ освен хистамин и много други медиатори: брадикинин, серотонин и др.
Алергенна изотерапия: тази техника наречена хипосенсибилизация, е възможна единствено когато алергенът е известен. Състои се в предписването на пациента на хомеопатични разреждания от неговия собствен алерген.
Лекарства според феномена на подобието
Апис мелифика – това лекарство е показано, когато кожата е червена, инфилтрирана и напомня кората на портокал. Кожата щипе и пари, като че ли я бодат хиляди нагорещени иглички. Състоянието се подобрява от студени компреси и се влошава от топлина.

Уртика уренс – при наличие на парещ и щипещ оток, по-блед отколкото при Апис и предизвикващ непоносим сърбеж. Симптомите се влошават от студени компреси, баня, измиване и най-вече от допир. Облекчение настъпва от топлина.
Сулфур – при парещ и щипещ обрив, с периодично влошаване на лигавиците и серозите. Те могат да се редуват и с вътрешни прояви: черен дроб, хемороиди, артериална хипертония и др.
Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им. Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Тя е нежната медицина на бъдещето!