Предменструален синдром

Предменструалният синдром представлява редовна поява на оплаквания от телесен или нервно-психически характер през втората половина от месеца – преди началото на следващия цикъл. Описани са над 100 различни оплаквания, които могат да се проявят в една или друга степен при момичетата и жените с предменструален синдром, като те са изразени 7-10 дни преди настъпването на менструацията. В моята практика като лекар се открояват няколко най-чести прояви на предменструалния синдром: главоболие, повишена нервност и раздразнителност, тревожност, чувство за напрежение в гърдите, подуване на корема и/или общо подуване на тялото, болки в таза и слабините и др. Според световни проучвания предменструалният синдром се наблюдава при 30-40% от жените в детеродна възраст, като честотата му нараства с увеличаване на възрастта.
До сега няма единна теория, която да обяснява причините за предменструалния синдром, но съществуват редица хипотези за това:

• Прогестеронова недостатъчност. Смята се, че недостатъчната продукция на прогестерон, който има антиестрогеново и успокояващо действие, е една от основните причини за предменструалния синдром. Освен това прогестеронът упражнява и действие, водещо до елиминиране на излишните течности от човешкия организъм, а по този начин се предотвратява и оплакването от подуване преди менструация.
• Намалено образуване на ендорфини. При някои от жените с предменструален синдром се наблюдава намалено образуване на ендорфини през втората половина от цикъла. Става въпрос за вещества, които повишават настроението и тонуса и намаляват чувствителността към болка.
• Смутена обмяна на серотонина. Серотонинът е вещество, което е жизнено необходимо за организма и също допринася за доброто настроение. Редица проучвания сочат, че през последните 10 дни от цикъла при много от жените с предменструален синдром е установено по-ниско равнище на серотонин в оганизма. Това е дало основание на тези жени да се назначава витомин В6, който е необходим за синтеза на серотонин.
• Влияние на психиката. Интересно е да се изтъкне, че около 30% от жените с предменструален синдром се повлияват добре от приемането на плацебо. Става въпрос за таблетки, които съдържат само захароза и приличат по вид на таблетки, за които жените знаят, че съдържат вещества, намаляващи техните оплаквания. Това означава, че вярата на жените в лечебното действие на съответния медикамент, дори когато той не съдържа активни субстанции, води до подобряване на тяхното състояние.
• Недостатъчна синтеза на простагландини – вещества с многопосочно действие в човешкия организъм.
Разбира се, има още много хипотези за предменструалния синдром, но по-важно е да се обърне по-голямо внимание на това как той може да бъде облекчен.
В целия свят за облекчаване на предменструалните оплаквания отдавна се използват семената на Едроцветната пупалка. Те са изключително богати на ненаситени мастни киселини и най-вече на линоленова киселина, необходими за синтеза на простагландини.

predmenstrualen sindrom 1

Екстрактът от друго растение – Витекс ангус – кастус, също е ценен помощник на жените с предменструални оплаквания. Това се дължи основно на факта, че той съдържа вещества, които стимулират синтеза на прогестерон, но и слабо потискат синтезата на естрогени.
Витамин В6 – необходим за синтеза на серотонин и идеален за поддържане на доброто настроение и самочувствие.
Магнезий. За магнезия е установено, че упражнява много добро въздействие върху нервната система при наличие на стрес, депресия или повишено нервно напрежение.
Действащи успокоително извлеци. Сред най-често използваните от тях са запарките от листа от маточина и мента, от стръкове от мащерка и жълт кантарион, от цветове от лавандула, от шишарки от хмел и др.
Как хомеопатията помага за профилактиката и лечението на предменструалния синдром?

• Лахезис. Индикация за приемане на този медикамент са болезненото кръвонапълване в малкия таз и гърдите, повишената нервност, понякога придружени от трудно заспиване, главоболие и други, които бързо намаляват и изчезват след появата на менструация. В тези случаи е препоръчително на 19, 20 и 21 ден от цикъла да се приемат покачващи се дози Лахезис.
• Пулсатила. Препоръчвам всекидневен прием през втората половина от цикъла, при жени при които предменструалния синдром се изявява основно с чувство за напрежение и болки в гърдите и с усещане за тежест в подбедриците. Пулсатила е особено подходяща за чувствителни момичета с променливо настроение, които имат нужда от утешаване, които са силно зиморничави и страдат от чести хреми и дискомфорт в горната част на корема.
• Натрум муриатикум. Използвам го за профилактика и лечение на предменструалния синдром при девойки и жени с целулитна инфилтрация по ханша и бедрата и слаба горна част на тялото, при които е налице склонност към акне, към ежемесечни херпеси и към депресивни състояния, които се засилват преди менструация.
• Сепия. Индикации за предписването на този медикамент са чувството на тежест в областта на таза преди менструация, склонността към дразнещо бяло течение и към появата на ежемесечни херпеси по половите органи.
Съществуват още голямо разнообразие от хомеопатични медикаменти с чиято помощ успешно повлиявам проблемите свързани с предменструалния синдром при моите пациентки.

predmenstrualen sindrom 3

Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани в останалата част от деня.

Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и ниската цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболянания.