Сенна хрема

 

 
През пролетта особено неприятни са симптомите на сенната хрема: сърбеж в носа и очите , присъпни залпови кихавици, парещо воднисто течение от носа и гърлото и др.
Напоследък все повече наблюдавам „алергизиране“ на пациентите, търсещи помощта ми. Този феномен си обяснявам с неправилния начин на живот: консумиране на храни силно обременяващи и алергизиращи организма, заседнал живот, нечистата природна среда – вода и въздух, емоционалният стрес и др.
 
Все повече хора страдащи от различни заболявания от алергичен произход търсят алтернативно лечение с хомеопатия за да избегнат силно натоварващите медикаменти, с много странични реакции и често скъпо струващи. Хомеопатичните медикаменти се използват при всички възрастови групи: от бебета до хора в трета възраст с впечатляващ успех. Хомеопатията е ефикасен метод при лечение на хроничните заболявания. С хомеопатичното лечение кризите при сенната хрема, астма, хроничен бронхит и други рецидивиращи УНГ заболявания стават все по-редки и в повечето случаи се излекуват окончателно. Голям брой пациенти доказват, че белите гранулки, както те наричат хомеопатичните медикаменти, побеждават безотказно в битката с хроничните заболявания, дори и там където традиционната медицина е вдигнала ръце и се е предала.
 
senna hrema 2
 
Хомеопатичната терапия включва три групи лекарства: химични медиатори, средства за алергенна изотерапия и лекарства съобразно феномена на подобието.
Химични медиатори:
  • Хистаминум – хистаминът е един от химичните медиатори на алергичната реакция. Медикаментът Хистаминум действува върху дегранулацията на базофилите при алергични пациенти.
  • Пумон хистамине – биомедикамент, съдържащ освен хистамин и много други медиатори: брадикинин, серотонин и др.
Алергенна изотерапия: тази техника наречена хипосенсибилизация, е възможна единствено когато алергенът е известен. Състои се в предписването на пациента на хомеопатични разреждания от неговия собствен алерген.
Лекарства според феномена на подобието
  • Сабадила е рутинно най-често предписваният медикамент при сърбеж в носа и често кихане с водниста секреция.
Еуфразия препоръчвам при по-силно сълзене от очите.
  • Апис мелифика – това лекарство е показано, когато кожата е червена, инфилтрирана и напомня кората на портокал. Кожата щипе и пари, като че ли я бодат хиляди нагорещени иглички. Състоянието се подобрява от студени компреси и се влошава от топлина.
  • Уртика уренс – при наличие на парещ и щипещ оток, по-блед отколкото при Апис и предизвикващ непоносим сърбеж. Симптомите се влошават от студени компреси, баня, измиване и най-вече от допир. Облекчение настъпва от топлина.
  • Сулфур – при парещ и щипещ обрив, с периодично влошаване на лигавиците и серозите. Те могат да се редуват и с вътрешни прояви: черен дроб, хемороиди, артериална хипертония и др.
  • Има три въпроса, които задавам винаги при пациенти със сенна хрема:
1. Имал ли е пациентът астматични пристъпи освен сенната хрема?
Ако астмата е налице, се насочвам към предписване на Натрум Сулфурикум, Арсеникум Албум, Нукс Вомика и Йодум, като медикаменти за повлияване на терена /предразположеността/ на организма към проблема.
2. Има ли симптоми на алергия, свързани с поленовата предиспозиция, която се изостря през поленовия сезон, съчетание с храносмилателни оплаквания, засягане на менструалния цикъл и пр. При наличието на подобни придружаващи оплаквания, медикамент на избор е Сангвинария Канадензис.
3. Има ли необичайно обостряне на оплакванията – например само през късните летни и ранните есенни месеци? Това е сезонът на патологията, която се поддава на лечение с Алиум цепа, Дулкамара, Гелсемиум и Псоринум.
Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като  устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани извън часовете за прием.
Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора.