Справяне със стрес

stres 1Все по-често съвременните хора се сблъскват с различни рискови фактори, увеличаващи тревожността, напрежението и страха. Тези негативни емоции се отразяват крайно неблагоприятно на  душевното състояние на човека, който ги изпитва, а също и на отношенията с хората, които го заобикалят. За съжаление медикаменти като Лексотан, Транксен, Ксанакс, Диазепам и др., които се предписват най-често в подобни случаи, само временно потискат тревожните усещания и страха. Те правят организма зависим от поредната доза. Нещо повече – приемани по-дълго време, те могат да окажат вредно въздействие върху редица органи и системи в човешкия организъм. Не на последно място трябва да се отбележи, че повечето медикаменти с успокояващо действие имат като страничен ефект намаляване на способността за концентрация, което е нежелателно при практикуването на определени професии.

Съвременната хомеопатия предлага съвсем друга алтернатива при наличието на оплаквания от тревожност, страх и безсъние. Медикаментите, които предписвам на своите пациенти са строго индивидуални в зависимост от причината, довела до тревожното състояние, и в зависимост от физическите и психически особености на човека, потърсил хомеопатична консултация. Хомеопатичните медикаменти не потискат отрицателните емоции, а помагат човека бързо да ги преодолее. Друго много съществено предимство на хомеопатичните лекарства са, че те са абсолютно безвредни, че с тях не се привиква и не водят до сънливост и до намаляване на способността за концентрация.
stres 2
Сега ще се спра само на някои от най-често използваните медикаменти за преодоляване на тревожността, на повишената нервност и на чувството на страх
 
  • На първо място бих коментирал медикамента Седатиф РС. Това е единственият медикамент разработен, за да предпазва и лекува стреса на съвременния човек. Основно действа с намаляне на повишената тревожност, както и за успешно подобряване на съня.
  • Стафизагрия е медикаментът от който българинът се нуждае най-много. Живеем във време, когато в обществото и семейството се „зареждаме“ непрекъснато с отрицателни емоции, които не споделяме. Това напрежение натрупано във времето, предизвиква безсъние, сърцебиене, главоболие, световъртеж, язва на стомаха … Този медикамент предписвам най-често при несподелени по някаква причина емоции.
  • Нукс Вомика е най-подходящото лекарство за бизнесмена, намиращ се в хроничен стрес, нервиращ се от всяко нещо и имащ нужда от огромни количества кафе, алкохол, цигари, витамини и всякакви стимуланти, които са му необходими за да издържи на напрегнатото ежедневие.
  • Гелсемиум е най-подходящ за хората, които непрекъснато се притесняват за нещо и това притеснение предизвиква треперене и чести позиви за ходене по малка нужда. В най-тежките случаи притеснението предизвиква умствено блокиране, замъгляване на съзнанието и раздвояване на зрението. Нерядко са налице зачервяване на лицето и главоболие, най-вече в тилната област. Гелсемиум препоръчвам и за студенти преди изпит и за хора, изправени пред сериозни премеждия /на които предстои операция например/.
  • Аргентум нитрикум е за хора страдащи от многобройни страхове. Нерядко страховата криза при тях е съпроводена от стомашни проблеми и от световъртеж. Пациентите са вечно забързани занякъде, говорят бързо и се хранят бързо.
  • Игнация е медикамент за хора със свръхчувствителна нервна система. Такива пациенти се тревожат за всичко и тази тревога почти винаги е свързана със спазми и болки в най-различни точки на тялото, а също и с най-различни усещания: за „топка“ в гърлото, пречеща на дишането и на преглъщането, за сърцебиене и бодежи в сърдечната област, за изтръпване на врата или на крайниците… Интересно е да се отбележи, че всички тези усещания изчезват почти веднага, след като вниманието на пациента бъде отвлечено от някаква дейност или разговор, несвързан с тях.
Това са само част от огромния набор от медикаменти с които разполага хомеопатията за да се справи с проблема на съвременната цивилизация наречен СТРЕС. Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като  устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да бъдат употребявани в останалата част от деня.
stres 3
Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма с токсични дози и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора. Това, заедно с изключителната и ефикасност и никата цена на терапията, я прави предпочитан метод за лечение на широк спектър от заболянания.