Хипертонията – тихият убиец


За артериална хипертония говорим, когато кръвното налягане е равно или е над 160/95 мм/Hg. По принцип неговите стойности са строго индивидуална величина за всеки човек. Съществува тенденция за нарастване на кръвното налягане с увеличаване на възрастта. Има много причини за високото кръвно налягане: наднормено тегло и затлъстяване, наследствено предразположение, прекалена употреба на сол, употреба на тютюн и прекаляване с алкохол, както и липса на физическа активност и стресов начин на живот. Артериалната хипертония ускорява процесите на атеросклерозата и се смята за класически рисков фактор.

 
  При снемането на анамнезата на пацента се търси наличието на органична причина като бъбречен проблем, ендокринно заболяване, употреба на орални контрацептиви и др. Тези причини обуславят едва 10% от случаите. Останалите 90% са хипертонии, появили се без видима причина – т. нар. есенциални хипертонии.
         В практиката си като лекар-хомеопат се срещам често с този проблем. Aртериалната хипертония се повлиява изключително добре от хомеопатичната терапия. Препоръчвам този метод на всички хора, които желаят да се справят с тази болест евтино и без страничните ефекти на традиционните лекарства.
 
hipertonia 1
 
          ЛЕКАРСТВА ЗА ХИПЕРТОНИЯ ОТ СПАСТИЧЕН ТИП
  • Аконитум – лекарството е за остро настъпващи кризи, със затопляне на главата, твърд и напрегнат пулс, цепещо главоболие. Пациентът е уплашен и двигателно възбуден. Лекарството е с бързо действие.
  • Сулфур – подходящ за лечение на хипертоници, чувствителни към топлина, които търсят прохлада и са склонни да развиват генерализирано зачервяване на тялото, както и зачервено лице и  устни, кревонапълнени хемороиди, парещи ходила и главоболие.
  • Нукс Вомика – тези хора са интелектуално активни, но водят заседнал живот и имат гневлив характер. Склонни са да прекаляват с храна и алкохолни напитки. Страдат от храносмилателни смущения и са сънливи след нахланване, като състоянието се подобрява след кратка дрямка.
  • Игнация – препоръчва се за хипертоници предимно дами, които са деликатни, чувствителни към противоречие и неприятности, получаващи хипертонични кризи когато изпаднат в трудни житейски ситуации.
  • Лахезис – при хипертония главно при жени в менопаузата, свръхчувствителни към допир, приказливи, със склонност към хематоми. Състоянието им се подобрява от течения /мензис, кръвотечения от носа/.
  • Аурум Муриатикум – за раздразнителни, тревожни, депресивни, загубили вяра в себе си индивиди. Оласват се от „високо кръвно“ със сърцебиене и топли вълни в главата и тялото. Състоянието им се подобрява в прохладна обстановка.
 
          ЛЕКАРСТВА С ДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ
  • Фосфорус – при пациенти със склеротични промени и промяна на кръвните   показатели, както и с проблеми с белите дробове, бъбреците и мозъчни увреди.
  • Арника – това лекарство предпазва организма от отоци,кръвотечения и позволява да се избегнат тромбозите.
  • Арсеникум Йодатум – лекарство с профилактично и лечебно действие при кардио и артериосклероза.
  • Секале Корнутум – с действие върху артериалната стена. Помага и на хора с проблеми в мозъчното кръвообращение /мозъчна исхемия/.
 Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод.  При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като  устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им. Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма и е подходяща за всички.