Хомеопатична козметика

Статия на Сергей Баракин

Възможностите на съвременната козметика, на предлаганите козметични продукти и услуги, а още повече тяхната реклама поразяват въображението ни. Появяват се все повече нови средства и съответ­но нови специалисти и салони за красота. С времето някои методи остаряват и биват заменени с нови. За разлика от традиционната козметика хомеопатията с използваните от нея природни средства за надхвърля­щия двеста години период на своето съществуване не е претърпяла значителни промени и до днес с успех се прилага за лечението на кожата, косата и ноктите нап­ример. Навярно много козметични фирми мечтаят и в тяхната реклама да може да се каже това, което с пълна сила важи за хомеопатията: „Качество, проверено от времето“.

Потребност от красота винаги е имало, има и ще има, а това значи, че винаги ще съществува потребността от безопасни и ефективни козметични средства, които всяка жена да може да използва самостоятелно, без риск от усложнения и с икономия на време и средства. Макар че проблемите с кожата по правило не заплаш­ват живота и здравето, много жени заради хубавата си външност се подлагат на много сериозни рискове, физически изпитания и значителни парични разходи. Същевременно сред нашите пациентки има много жени, които са намерили своята „формула на красота­та“ в природните средства, и когато ги погледнеш, не можеш да определиш възрастта им: дори бръчките им са естествени и жизнерадостни.

Грижата за кожата, особено след 30 години, изисква всекидневни козметични процедури. Възможно ли е най-достъпните от тях да се правят в домашни условия? Разбира се. За подобна цел хомеопатията е особено подходяща. Достъпните и безопасните хомеопатични средства ще ви помогнат в повечето случаи да минете без прилагането на скъпо струващите и понякога небезопасни козметични процедури.

След като прочетете тази статия, вие сами ще можете целенасочено да подберете необходимите козметични препарати за подобряване на състоянието на различните типове кожа, да пре­махнете акнето и различните обриви, нарушенията на пигментацията, да заздравите чупливите нокти и коси, изпръхващите устни и да преодолеете проблемите в устната кухина, да се справите със стриите и целулита. Ще се научите да оценявате своето състояние по та­кива показатели като тегло и пропорции на фигурата, подкожни мастни отлагания, а най-важното, ще съуме­ете правилно да определите наднорменото тегло и да го коригирате.

За да се научите правилно да избирате полезните за вашата кожа хомеопатични средства, нека се запозна­ем с тези, които ще ви бъдат необходими за индивиду­алната грижа на кожата в домашни условия.

Как да се подобри състоянието на кожата

Като отчитаме някои общи признаци, най-напред ще подберем група хомеопатични препарати, които могат да се вземат вътрешно за подобряване на състоянието и за укрепване на кожата в качеството на поддържащи вашата индивидуална конституция средства (можем да ги наречем „индивидуални витамини“). Те трябва да се вземат по 7 гранули 2-3 пъти дневно, като се разтва­рят в устата.

» Ако кожата ви е бледа, то укрепващите я средства могат да бъдат: КАЛКАРЕЯ КАРБОНИКА 9 (подхожда най-вече за светлооки жени, склонни към пълнота и зиморничави), ВЕРАТРУМ АЛБУМ 9 (за хора с ниско кръвно налягане, които мръзнат постоянно, не им дос­тигат жизнени сили).

» Ако кожата ви е жълта: ХЕЛИДОНИУМ 5 (при застой­ни явления в черния дроб), ФЕРУМ АЦЕТИКУМ 9 (при склонност към хронична анемия).

» Ако кожата или отделни участъци от нея (ръце, уши и др.) са с изразен червен цвят: АГАРИКУС 9 (при това в кожата на различните участъци по тялото са налице усещания като боцкане, като при измръзване напри­мер), БЕЛАДОНА 9 (при зачервяване на кожата вследствие на повишена нервозност, възбудимост).

» Гладката красива кожа почти не изисква козметични средства(жените с такава кожа могат много успешно да разпространяват всякаква козметична продукция, те са жива реклама). За укрепването на този тип кожа е подходящо периодично да се приема КАЛИ ФОСФОРИКУМ 9.

Ж Нездравата на вид, нечиста кожа: СУЛФУР 9.

» Лющеща се кожа: ПЕТРОЛЕУМ 9 (подходящ за жени със светли коси и светла кожа), СЕПИЯ 5 (за жени с тъмна коса и смугла кожа).

» Когато кожата е много чувствителна и болезнена при допир или при козметични манипулации: ХАМОМИЛА 9 (за нервни, чувствителни жени, които освен това не понасят силно кафе или чай), ХЕПАР СУЛФУР 9 (за блон­динки, които са много чувствителни при докосване до кожата им, това са жени, чиято болезнена и склонна към травмиране кожа не им позволява да провеждат и най-леките процедури в козметичен салон).

» При гъша кожа: НУКС ВОМИКА 9.

» При твърда, удебелена кожа: АНТИМОНИУМ КРУДУМ 9.

» При люспеста кожа: АРСЕНИКУМ АБЛУМ 9.

» При блестяща, мазна кожа: БРИОНИЯ 9.

» При отекла, подпухнала кожа: ХЕЛЕБОРУС 5.

» При възпалена кожа: МЕРКУРИУС СОЛУБИЛИС 9.

» При напукана кожа: ГРАФИТ 9.

» При влажна кожа: КАРБО ВЕГЕТАБИЛИС 9.

» При суха кожа: АРСЕНИКУМ АЛБУМ 9, КАЛИ КАРБОНИКУМ 9.

» Когато кожата е студена на пипане: КАМФОРА.

» При чувствителна към ултравиолетови лъчи кожа: ХИПЕРИКУМ 9 (за жени, склонни към слънчеви дерматити).

Най-важното условие за запазването на здравата и красива кожа е хигиената, тя трябва да се поддържа чиста. По кожата постоянно се полепва прах, струпват се отлюспени клетки, през нея се отделят кожни маз­нини и пот. Всичко това затруднява нормалната работа на кожата, прави я отпусната и понякога с неприятен мирис. Мръсотията от повърхността най-добре се пре­махва със сапунена вода. По време на миенето (в баня, под душ) полепналите люспици се отмиват, мастните и потните пори се отварят и към клетките на кожата се увеличава притокът на кръв.

За допълнителна хигиенична грижа след измиването на кожата тя може да се изплакне с вода с разтворени в нея хомеопатични препарати.

» Разтвор на АРНИКА Х 3 – разрежда се с вода в съот­ношение 1 супена лъжица на 5 литра. Това може да се направи в празна петлитрова бутилка от минерална вода. С получената течност тялото се облива и леко се масажира. Средството е добро за укрепване стените на съдовете, извеждането на шлаките, укрепването на кожата, обновяването на епидермиса й, стимулиране­то на тъканното дишане и усвояването на кислорода от кожните клетки. Тази течност съдейства и за бър­зото зарастване на малки напуквания и цепнатини по кожата.

» Разтвор на ТУЯ Х 3 – приготвя се по същия начин и се прилага за активиране на процесите на обновяване на кожата, подобряване на имунния й статус и по-силно противодействие на микробите, за подобряване на цвета и тургора на кожата.

» Разтвор на ЕСКУЛУС Х 3 – полезен е за поддържането на водно-солевия баланс на кожата, за отстраняване на подпухналостта й, за ликвидиране на венозния зас­той. Това средство повишава ефективността на други­те използвани препарати за тяло.

Неприятен мирис на кожата, на потта

За поддържането на хигиената на кожата, а често не само за това, е отстраняването на прекомерното изпотяване с неприятен мирис. За тази цел може да се прилагат следните хомеопатични средства.

» Мирис на потта:

> зловонен – ХЕПАР СУЛФУР 9

> на гнило – КАРБО ВЕГЕТАБИЛИС 9, СТАФИЗАГРИЯ 5

> на кисело – КОЛХИКУМ 5, МАГНЕЗИЯ КАРБОНИКА 9

> на урина – КАНТАРИС 5, АЦИДУМ НИТРИКУМ 9    ,

на изпражнения – КАРБО АНИМАЛИС 9

> на чесън-ТЕЛУРИУМ9

сладникав, привличащ мухите – КАЛАДИУМ 9

» Пот, която цапа бельото в кафеникав цвят – КАРБС АНИМАЛИС 9; в жълт, който трудно се изпира – МЕРКУРИУС СОЛУБИЛИС 9.

» Засилването на потенето няколко дни преди менст­руация може да се намали с КАЛКАРЕЯ КАРБОНИКА 9 или ТУЯ 9. Ако този неприятен симптом се появява при жената по време на менструацията, тя трябва да взема ВЕРАТРУМ АЛБУМ 9 или МАГНЕЗИЯ КАРБОНИКА 9.

» Често се изпотява една част на тялото и това създава големи неудобства:

> изпотява се само главата – ХАМОМИЛА 9

> изпотяват се само стъпалата, мирисът на потта е неп­риятен – АЦИДУМ НИТРИКУМ 9, СУЛФУР 9

> само подмишниците – АЗАРУМ 5, БОВИСТА 9

> само дланите – ЛЕДУМ 5, НУКС ВОМИКА 5

> само гърбът – АЦИДУМ МУРИАТИКУМ 9, СЕПИЯ 5

> само коремът – АРГЕНТУМ МЕТАЛИКУМ 9

само слабините – СЕЛЕНИУМ 9

> само областта на ануса – ТУЯ 5

само между ануса и половите органи – АЛУМИНА 9, ХЕПАР СУЛФУР 9

>само половите органи, мирисът на потта е неприятен – АЦИДУМ ФЛУОРИКУМ 9

За измиване на склонните към обилно потене об­ласти можете да използвате течност, приготвена от 100 мл преварена вода (половин чаша) и 30 капки от хомеопатичния препарат БАПТИЗИЯ Х 3 или МЕРКУРИУС СОЛУБИЛИС 9.

При силно потене на краката добре е периодично да ги киснете в 1 л вода с добавка на 1 супена лъжица хомеопатичен разтвор на АМОНИУМ КАРБОНИКУМ 5 или АЦИДУМ САЛИЦИЛИКУМ 5.

Хомеопатията като лечебен метод с най-голям успех се прилага тъкмо за нуждите на лечебната козмети­ка.

Именно тук нейните удивителни възможности се разкриват в пълна мяра. Хомеопатичните средства за лечение на кожата могат да се използват както вътреш­но като гранули или капки, така и външно във вид на мехлеми, балсами и лосиони.

Ако на патологични изменения са подложени го­леми кожни участъци, лечението с външни средства отстъпва на втори план и основни стават хомеопатичните средства за вътрешно приложение. В следващите глави, посветени на грижите за различни части на тя­лото, ще поговорим още за външните хомеопатични средства, а сега ще насочим вниманието си към общите кожни симптоми, които на първо място се нуждаят от лечение и без чието отстраняване другите козметични процедури просто нямат смисъл.

Кожата е най-голямата система за отделяне в орга­низма, площта на повърхнината й е средно два квад­ратни метра. Голямо количество течности и различни вещества проникват и се извеждат през кожата. По външния вид на кожата смело може да се съди за състоянието на вътрешните органи, а морфологията (строежът) на различните кожни обриви е огледална картина на вътрешните болести. Видът на кожните изменения: показва особеностите на протичане на вътрешните за­болявания и за хомеопата е важен критерий за подбор на необходимите хомеопатични препарати. Разбира; се, изборът на лечение в този случай е най-добре да се повери на специалист, но в някои случаи, като знаете правилата за прием на хомеопатичните препарати, мо­жете да опитате да си помогнете и сами.

Възпалително зачервяване

Възпалителното зачервяване, или еритема, на опре­делен участък от кожата като първа фаза на възпалени­ето е обусловено от различни патологични фактори.

» АКОНИТ 5 е първото средство при внезапно начало, когато кожата е суха, гореща, на червени петна, поня­кога е налице пареща болка – приемат се по 7 гранули през всеки 15 минути до отзвучаване на симптомите.

» БЕЛАДОНА 5 – не е зле да се приема след първото ле­карство, щом кожата стане потна, гладка на вид като домат, и когато се появи пулсираща болка.

» АПИС 5 – приема се за лечение на пришки, които се появяват при някои разновидности на копривната треска. При това възникват оплаквания от пробожда­щи болки, парене, които се влошават при топлина и се облекчават при налагане на хладен предмет.

» АЦИДУМ ФОРМИКА 9 – вземат по 7 гранули 2-3 пъти дневно при копривна треска, възникнала след прием на студени вани или къпане в студена вода.

» ДУЛКАМАРА 5 – копривната треска е резултат от алер­гия към студ, възниква при повишена чувствителност към студ и влага, при промяна на времето или клима­та. Парадоксалното е, че мехурите са по-болезнени при локалното влияние на топлина или при физическо натоварване.

» АНТИМОНИУМ КРУДУМ 9 – прилага се при копривна треска, появила се при нарушаване функциите на сто­маха, червата или черния дроб.

» ФОСФОР 9 – показание за този препарат е копривната треска, предизвикана от алергия към риба или дори от миризма на риба.

» АРСЕНИКУМ АЛБУМ 9 – при копривна треска в резул­тат на алергия към месо.

» СЕПИЯ 5 – подходяща за жени, които страдат от обостряне на копривната треска при нарушаване на менструалния цикъл.

Възпалителен оток

Възпалителният оток на кожата, или ексудация, е вто­рата фаза на възпалението с образуването на болезне­ни участъци с пришки или мехурчета.

Възпалителни мехурчета

За лечение на възпалителните мехурчета по кожата се използват следните хомеопатични средства.

» КЛЕМАТИС 5 – добре се отразява при появата по за­червената кожа на малки херпесни мехурчета, които се пукат и се покриват с коричка. При това са харак­терни оплакванията от силен сърбеж, който се усилва при вземане на душ или нощем в затопленото легло.

» РУС ТОКСИКОДЕНДРОН 9 – използва се при появата на херпесни мехурчета по кожата след пребиваване на студено или при преохлаждане след изпотяване.

» ДУЛКАМАРА 9 – при появата на херпесни мехурчета преди менструация.

» БУФО 9 – при появата на херпесни мехурчета по поло­вите органи.

» КРЕОЗОТ 9 – при локализиране на херпесните мехур­чета при жени в областта на малкия таз, с придружава­що течение (бяло), болки в областта на яйчниците.

Акне

Акнето е една от най-честите причини за обръщане към лечебна козметична помощ не само от млади мо­мичета, но и от зрели жени. Обикновените пъпки на акнето се развиват при младите предимно на почвата на себореята.

Себореята е заболяване не само на кожата, както мнозина смятат, а на целия организъм. Мастните жлези започват да отделят мастен секрет с променен състав, а дейността им се контролира от централната нервна система. Известно е, че себорея може да се предизвика от силна стресова ситуация, хормонална пренастрой­ка, свързана с половото съзряване. Точно затова най-уязвими са подрастващите.

Дерматолозите различават две клинични форми на себорея: суха и мазна.

При мазната себорея кожата лъщи и прилича на портокалова кора, доста неестетична е на вид, груба, с разширени, буквално зеещи пори. Микробите не могат да пропуснат такава благоприятна възможност, маст­ните жлези се възпаляват и се появяват така наречени­те младежки пъпки.

При сухата себорея всичко изглежда съвсем иначе -кожата си остава мазна, но прави впечатление на суха и се лющи. Мастната секреция в този случай е гъста и плътна, смесена е с рогови люспици, затова кожата не лъщи. Ко­варството на себореята е в това, че тя може да преминава от мазна в суха и обратно, при това доста бързо. В най-неприятните случаи и двете разновидности присъстват едновременно. Как да се избавим от тази напаст?

При мазна себорея се препоръчват следните хомеопатични средства.

» СЕЛЕНИУМ 9 – лицето е с мазен блясък, по кожата има много комедони. Състоянието се влошава преди мен­струация или по време на нея.

» КАЛКАРЕЯ КАРБОНИКА 9 – препоръчва се за лечение на мазна себорея на хора, склонни към изпълняване, с нездрава, бледа, хладна и отпусната кожа.

» НАТРИУМ МУРИАТИКУМ 30 – това средство е подхо­дящо за слаби до мършави пациентки с блестяща от мазнина кожа на клепачите, областта около очите и покрай границата на косата.

» ТУЯ 9 – при мазна себорея на хора, които ядат много, особено висококалорични храни.

При суха себорея се прилагат основно хомеопатични препарати от сяра.

» СУЛФУР 9 – при нечисто на вид, занемарено лице, нездрава лющеща се и зачервена кожа. Състоянието на кожата забележимо се влошава от водни процедури и от топлина.

» СУЛФУР ЙОД 9 – по кожата има повече гнойни пъпки, отколкото при описаните показания за предното сред­ство.

» ХЕПАР СУЛФУР 9 – при изразена тенденция за загнояване на акнето.

За лечение на смесената форма на себорея изброени­те хомеопатични средства може да се съчетават.

За лечение на друг вид обриви от акне в домашни ус­ловия може да се използват следните хомеопатични средства.

» КАЛИ БРОМ 9 – при синкави или кафеникави вътре-кожни възелчета не само по лицето, но и по гърба, гърдите. Състоянието на кожата се влошава по време на менструация. Това средство подхожда за светлокоси и светлооки жени.

» КАЛИ ЙОД – при същите показания, но за тъмнокоси и тъмнооки жени.

» ПУЛСАТИЛА 9 – при акне при млади жени с нередовна менструация с прескачане от няколко месеца и непо­носимост към мазна храна.

» САНГВИНАРИЯ 5 – прилага се при появата на акне при жени с възрастово намаляване на менструалната фун­кция и съпътстващи климактерични разстройства.

» НУКС ВОМИКА 5 – при поява на акне на фона на зло­употреба с различни лекарства, при лекуването на някои заболявания.

» БОВИСТА 9 – препаратът е подходящ при раздразване на кожата и поява на акне заради твърде честото из­ползване или злоупотребата с различни козметични средства.

Циреи

Много често към хомеопат се обръщат пациенти след безрезултатни опити да излекуват с обичайните средства (включително с антибиотици) хронично рецидивиращия цирей, който постоянно се появява на едно и също място на тялото, или множеството циреи, също така възникващи постоянно на различни места.

За лечение на единични циреи с рецидивиращо вяло протичане се използват следните препарати.

» МИРИСТИКА 5 -„хомеопатичен нож“. Благодарение на това лекарство узрелият цирей сам се отваря и гнойта изтича. Лечението се провежда, като от препарата се капват по 7 капки през всеки два часа, докато гнойни-кът се спука.

» СИЛИЦИЯ 9 – използва се за лечение на трудно мина­ващ цирей, когато процесът протича дълго на фона вяла възпалителна реакция. Приемат се по 7 гранули З пъти дневно.

» КАЛКАРЕЯ СУЛФУРИКА 9 – при трудно зарастващ ци­рей, когато изтичането на гной продължава дълго.

За лечение на множество циреи в домашни условия трябва да се обърне внимание на хомеопатичните препарати СУЛФУР ЙОД 9 и ХЕПАР СУЛФУР 9.

Лечението на смесени форми от кожни обриви, възникващи приекзема, невродермит, дерматит, псориазис и други заболяваниятрябва да се провежда съвместно с опитен лекар хомеопат, тъй като често със­тоянието на кожата, косата и ноктите може да сигнали­зира за заболяване на вътрешни органи, ендокринни жлези, имунната система.

Преждевременно повяхване на кожата

Една от най-важните задачи на профилактичната и, лечебната козметика е да предотврати преждевременното повяхване и остаряване на кожата.

По правило след 45-годишна възраст при човека се появяват външни видими признаци за повяхване, а по-късно и за остаряване на кожата. Образуват се бръчици, пигментни петна, брадавици и бенки, а на по-късна възраст по кожата може да се видят и „цветята на ста­ростта“-хиперкератоза. Още в съветските времена във Всесъюзния институт по експериментална медицина в отдела по морфология на човека е проведено научно изследване на бръчките, което носи наименованието „Старчески изменения на морфологичните признаци при жените“ От всички разгледани признаци на стареенето най-голяма връзка с възрастта показват:

» бръчки по ръцете

» бръчки около очите

» гънка под бузите и брадичката

» бръчки над горната устна

» бръчки под брадичката

» бръчки на ушните миди

» бръчки на бузите

» бръчки на шията

При това степента на повяхване на кожата се опре­деля от степента на изразеност на бръчките:

I степен: начални, изглаждащи се бръчки;

II степен: бръчки, които не се изглаждат при опъва-не на кожата;

III степен: дълбоки напречни и надлъжни гънки.

Толкова голямо внимание на бръчките се отделя не случайно. Един от главните механизми на естествено­то остаряване (както ще научите от другите глави) е хиперфункцията на хормоните на надбъбречните жле­зи, която предизвиква разграждане на белтъчините колаген и еластин, отговарящи за гладкостта и елас­тичността на кожата. Същият механизъм действа и при хроничен стрес, който предизвиква преждевременно остаряване на целия организъм и появата на тези пър­ви „есенни“ признаци -бръчките.

За профилактиката на преждевременното остарява­не на целия организъм и за лечението с такива хомеопатични средства като КОРТИЗОН, АДРЕНАЛИН, както и за терапията с хомеопатичния препарат АВТОНОЗОД, приготвен от собствената ви кръв, ще прочетете в гла­вата „Подмладяващите ябълки на хомеопатията“. Но за някои методи за грижи и лечение на повяхващата кожа ще научите и тук.

И така, разбрахте от данните на научните изследва­ния, че на първо място са измененията, настъпващи в кожата на ръцете. Това е разбираемо – кожата на ръцете е подложена на различни въздействия, влиза в контакт с различни химични вещества, понася въздейс­твието на студа, топлината, слънцето, вятъра, водата, затова тя първа губи своята гладкост и еластичност.

Измежду простите домашни рецепти за грижи за ръцете е „ваната на Клеопатра“. Това е маслено-млечна вана, за която в 1 л вряща вода се сипва половин чаша горещо мляко и четвърт чаша зехтин. Когато темпера­турата на сместа стане търпима за ръцете, те се накисват за 10-15 минути, като периодично се долива горе­ща вода. Тази процедура може да се прави през ден или два пъти седмично, след което ръцете се намазват с хомеопатичен лосион, приготвен от 2 супени лъжици глицерин, 1 супена лъжица вода и 2 супени лъжици хомеопатичен разтвор.

» АРНИКА Х 3 – когато по ръцете има множество микро-цепнатини, кожата е възпалена. Това средство съдейс­тва за бързо зарастване и за премахване на възпале­нието.

» СУЛФУР 9 – допринася за възстановяването на елас­тичността и гладкостта на кожата, противодейства на преждевременното остаряване.

» ПЛАНТАГО Х 3 – възвръща гладкостта на кожата, тъй като възстановява мускулните влакна, предотвратява образуването на малки бръчици, подпомага прочист­ването и подмладяването на кожните клетки.

» МЕНТА Х 3 – притежава възбуждащо, освежаващо действие, възстановява отпуснатата, уморена кожа, допринася за нормализиране на тонуса на малките съдове.

» ХИДРОКОТИЛЕ Х 3 – още от древността това средст­во се-е прилагало за отстраняване на всевъзможни кожни проблеми – от акне до проказа. Заради подм­ладяващото си действие растението е наречено на китайски „еликсир на дълголетието“. Екстракти от него се добавят във всички козметични маски и кремове, които укрепват и подмладяват кожата, като подпома­гат образуването на колаген.

Същите хомеопатични средства може да се използ­ват за подмладяващи маски на лицето и шията в зависи­мост от въздействието, което искате да окажете върху кожата си.

Козметична маска се нарича нанасянето върху ко­жата на някакво вещество. Маските са по-ефективни от кремовете, но за постигането на траен ефект тяхното използване трябва да е системно и продължително, има някои общи правила за поставянето на маска. На първо място, кожата на лицето и шията трябва да се прочисти с метод, подходящ за нейното състояние (дали е суха или мазна). След това се прави за 2-3 минути го­рещ компрес, който предизвиква прилив на кръв, отва­ря порите и подготвя кожата за усвояване на маската.

Пригответе си предварително няколко памучни там­пона или парче марля с необходимия размер, което се състои от няколко слоя. В 100 мл топла преварена вода (половин чаша) сипете 1 супена лъжица от избрания от вас хомеопатичен разтвор. Намокрете марлята или памука и наложете върху кожата. По време на тази про­цедура, която трае 20-30 минути, мускулите трябва да са отпуснати – трябва да лежите и да не говорите. Обик­новено такива маски се препоръчват 2 пъти седмично.

Ако имате комплекс от проблеми с кожата, не се от­насяйте лекомислено и се обърнете към лекар, който зад кожните и другите външни признаци ще съзре по-важните вътрешни промени в организма и ще ви под­бере индивидуална диета и комплексно хомеопатично лечение.