Хомеопатия срещу алергии и изгаряне

Статия на д-р Василка Юрукова, преподавател в Центъра за обучение и развитие на хомеопатията

По време на лятната почивка хомеопатичните лекарства могат да бъдат от голяма полза за повечето банални здравословни проблеми.

Тези медикаменти се изписват по индивидуални схеми за всеки пациент, но има ежедневни случаи, при които може да се използват определени лекарства. Всички хомеопатични препарати се смучат под езика до пълното им разтваряне. Дозите са еднакви и за децата, и за възрастните. Поради безвредността им могат да се използват при бременни и кърмачета. 15 минути преди или след приемането им не бива да се консумира нищо, нито да има специфичен вкус в устата – мента, евкалипт. Не бива да се вземат непосредствено след силна доза кафе, цигара и алкохол.

Хомеопатичните лекарства са подходящи при различни летни неразположения, затова в багажа, приготвен за морска или планинска почивка, трябва да намери място една добре заредена аптечка.

 • Какво може да помогне, ако някой член от семейството  страда от прилошаване при пътуване? Препаратът е Кокулин. Той се приема 3 пъти дневно по 1 таблетка в деня преди тръгване и 1 таблетка половин час преди пътуването, а след това при нужда по още 1-2 таблетки на всеки час. При безпокойство, свързано с предстоящото пътуване, в деня преди тръгване, могат да се вземат 5 гранули гелсемиум 15 СН.
 • „Ще ви бъде от полза, ако преди да тръгнете на почивка, вземете със себе си по 1 флакон от някои лекарства, които помагат при различни случаи. Едното е Арника 30СН, който е полезен при всякакви травми. Това е лекарство номер 1“, категорична е д-р Юрукова. Ако се вземе достатъчно бързо, не се образува хематом (синина).Приема се по 5 гранули 2 пъти дневно. Ако вече се е образувала синина, заедно с него се използва и ледум 9СН – по 5 гранули 3 пъти дневно.
 •  А ако има охлузвания, те бързо ще зараснат след намазване с Хомеоплазмин.
 • При навяхване възможно бързо трябва да се започне с приемането на Арника 30СН и Рута Гравеоленс 9СН – няколко пъти дневно по 5 гранули.
 • Ледум 9 СН помага и срещу досадните комари. „Ако искате да се отървете от ухапванията, взeмайте по 5 гранули всеки ден и комарите ще бягат надалеч.
 • Ако все пак вече са успели да забият хоботчето си, лекарството е Апис 30СН. Взема се няколко пъти дневно по 5 гранули, особено ако ухапаното място е розово-червено, подуто и много сърби“, съветва д-р Юрукова. Апис 30СН е лекарство номер 1 и при ухапване от оса, пчела или стършел, което се случва често при почивка в планината или сред полето. Ефектът му е по-бърз дори от този на кортикостероидите. На всеки 10-15 минути се смучат по 5 гранули и така до 40-ата минута болката и отокът са напълно овладeни. „Не забравяйте да продължите взeмането на лекарството 3 пъти дневно по 5 гранули в продължение на още 2-3 дни, независимо че вече няма оток“, предупреждава д-р Юрукова.
 • Комбинацията от Апис 30СН и Натрум Мур 9СН ще помогне пък при слънчева алергия. Вземат се сутрин и вечер по 5 гранули от двете. В 80% от случаите тази комбинация действа много добре. Към съвета на лекар хомеопат трябва обаче да прибегне пациент, който не се влияе от този медикамент или има друг проблем за приемането му. При слънчево изгаряне с розова и оточна кожа помага отново апис 30 СН, а ако кожата е наситено червена и излъчва топлина, придружена понякога от температура, пулсиращо главоболие и червено лице, подходящо е да се взема беладона 9СН – 4 пъти дневно по 5 гранули.
 • Хремата и болките в гърлото могат да вгорчат  дните определени за ваканцията. При хрема помага Коризалия, а Хомеожен 9 е комбиниран препарат, който облекчава болките в гърлото. Прилагат се по 1 таблетка на всеки час, като при подобрение приемите се разреждат.
 • В аптечката, приготвена за ваканцията, трябва да присъства поне една опаковкаОсцилококцинум, особено ако някой от семейството задължително се разболява на море. Още при първите симптоми на настинка, се започва с по една доза на всеки 6 часа в продължение на 2 поредни дни. По време на пътуванията с автомобила, тези, които обичат да отварят прозорците, често имат оплаквания от схващане на врата. Тук ще помогне рудистрол, който се маже няколко пъти дневно. Децата често създават грижа със здравето си, особено ако настояват непрекъснато да си играят във водата.
 • Следват настинка,  хрема или кашлица, които често не отшумяват до края на почивката. Болестта отлично се повлиява от Дулкамара 9СН или Рус Токсикодендрон 30СН.  „Давайте и двете лекарства 4 пъти дневно по 5 гранули и в повечето случаи настинката спира още в самото начало. Не се колебайте още при първите симптоми да дадете и осцилококцинум“, категорична е д-р Юрукова.
 • Без страх, че аптечката много ще се претовари, е добре в нея да се вземат и 1-2 флакона Подофилум 9СН. Лекарството е изключително ефикасно за т.нар. „туристическа диария“, която често се появява в резултат от комбинацията от прегряване и немити ръце. Решението е по 5 гранули след всяко изхождане и болките в корема и диарията спират бързо. Ако имате съмнение обаче, че диарията е резултат от престояла или развалена храна, може да се пробва с арсеникум албум 9СН, който се дозира като подофилум. Консултацията с лекар хомеопат обаче е задължителна, ако в първите 24 часа от лечението няма подобрение.

Последният съвет на д-р Юрукова е за тези, които прекалят с алкохола и вкусната храна. Махмурлукът се лекува не само с бира и аспирин. Хомеопатичното лекарство Нукс Вомика 9СН е по-ефикасно. Взема се сутрин 2 пъти по 5 гранули през 1 час и оплакванията ще отпаднат.